Nakúpte aspoň za 50 eur a doručenie máte zadarmo

Rady, Tipy a Recepty

steatóza, vysoký cholesterol

Pečeň

Pečeň je základným orgánom tela, ktorý vykonáva viac ako 500 životne dôležitých funkcií. Patrí medzi ne odstraňovanie odpadových látok a cudzorodých látok z krvného obehu, regulácia hladiny cukru v krvi a tvorba základných živín.
 
Tu sú niektoré z jeho najdôležitejších funkcií:
Produkcia albumínu: Albumín je proteín, ktorý zabraňuje úniku tekutín v krvnom obehu do okolitého tkaniva. Tiež prenáša hormóny, vitamíny a enzýmy cez telo.

Tvorba žlče: Žlč je tekutina, ktorá je rozhodujúca pre trávenie a vstrebávanie tukov v tenkom čreve.

Filtruje krv: Všetka krv opúšťajúca žalúdok a črevá prechádza pečeňou, ktorá odstraňuje toxíny, vedľajšie produkty a iné škodlivé látky.

Reguluje aminokyseliny: Produkcia bielkovín závisí od aminokyselín. Pečeň sa stará o to, aby hladiny aminokyselín v krvnom obehu zostali zdravé.

Reguluje zrážanie krvi: Koagulanty zrážania krvi sa vytvárajú pomocou vitamínu K, ktorý sa môže absorbovať iba pomocou žlče, tekutiny, ktorú produkuje pečeň. Odoláva infekciám: V rámci procesu fil- trovania pečeň tiež odstraňuje baktérie z krvného obehu.

Skladuje vitamíny a minerály: Pečeň ukladá značné množstvo vitamínov A, D, E, K a B12, ako aj železa a medi.

Spracováva glukózu: Pečeň odstraňuje prebytočnú glukózu(cukor) z krvného obehu a ukladá ju ako glykogén. Podľa potreby dokáže premeniť glykogén späť na glukózu.

kreslená pečeň

Nasleduje niekoľ ko odporúčaní, ktoré pomôžu udržať pečeň fungovať tak, ako má:
Vyhnite sa nelegálnym drogám: Nelegálne drogy sú toxíny, ktoré musí pečeň odfiltrovať. Užívanie týchto liekov môže spôsobiť dlhodobé poškodenie.

Pite alkohol s mierou: Alkohol musí byť odbúravaný pečeňou. Zatiaľ čo pečeň môže mierne množstvá, nadmerné užívanie alkoholu môže spôsobiť poškodenie.

Pravidelné cvičenie: Pravidelné cvičenie pomôže podporiť celkové zdravie každého orgánu, vrátane pečene.

Jedzte zdravé potraviny: Jedenie nadmerného množstva tukov môže sťažiť funkciu pečene a viesť k stukovateniu pečene .

Praktizujte bezpečný sex: Používajte ochranu, aby ste sa vyhli pohlavne prenosným chorobám, ako je hepatitída C.

Očkovať: Najmä pri cestovaní sa vhodne zaočkujte proti hepatitíde A a B, ako aj proti chorobám ako malária a žltá zimnica, ktoré rastú v pečeni.

Stukovatenie pečene
(steatóza)

Steatóza je bežná, najmä u ľudí s cukrovkou a s nadváhou. Hoci to nemusí spôsobovať žiadne príznaky, môže to viesť k závažným zdravotným problémom. Urobiť zmeny vo svojom životnom štýle je kľúčom k prevencii a zlepšeniu stavu.

Pečeň je hlavným orgánom tela na spracovanie potravy a odpadových látok. Zdravá pečeň obsahuje veľmi málo alebo žiadny tuk. Ak pijete príliš veľa alkoholu alebo jete príliš veľa jedla, vaše telo sa s týmto prebytkom vysporiada tak, že časť kalórií premení na tuk. Tento tuk sa potom ukladá v pečeňových bunkách. Tuk v pečeňových bunkách sa môže hromadiť. Ak je ho príliš veľa, máte stukovatenú pečeň.

Aké sú príznaky steatózy?

Steatóza zvyčajne nespôsobuje príznaky. Ľudia, ktorí majú príznaky, môžu:

  • pociťovať únavu alebo celkovú nevoľnosť
  • majú bolesť v pravej hornej časti brucha
  • stratiť váhu

Čo spôsobuje tukové ochorenie pečene?

Steatóza môže byť spôsobená nadmerným pitím alkoholu počas dlhého obdobia. Avšak väčšina ľudí so stukovatením pečene má „nealkoholické stukovatenie pečene“, ktoré nie je spôsobené alkoholom.

Najčastejšie sa vyskytuje u ľudí, ktorí:

  • ’majú vysoký krvný tlak
  • majú vysoký cholesterol a vysoké triglyceridy
  • majú cukrovku 2. typu alebo vyzerajú, že sa u nich rozvinie
  • majú nadváhu, najmä v oblasti brucha.

Niekoľko ľudí má stukovatenie pečene v dôsledku iných chorôb, ako je syndróm polycystických ovárií (PCOS), chronická hepatitída B, chronická hepatitída C alebo hemochromatóza (genetická abnormalita ukladania železa) alebo reakcie na lieky, ako je káva alebo lieky, ako sú steroidy alebo chemoterapiu.

U niektorých žien sa môže vyvinúť stukovatenie pečene v dôsledku komplikácií, ktoré sa vyvinú neskoro v tehotenstve.

Ako sa diagnostikuje stukovatenie pečene?

Pretože stukovatenie pečene často nespôsobuje žiadne zjavné príznaky, možno nebudete vedieť, že ju máte, kým rutinný test nepreukáže známky abnormality pečene.

Váš lekár diagnostikuje stukovatenie pečene tak, že sa s vami najskôr porozpráva a potom vás vyšetrí. Možno vás požiadajú o krvný test nazývaný test funkcie pečene, aby ste zistili zdravotný stav vašej pečene. Môžete byť tiež požiadaní o vyšetrenie, ako je ultrazvuk alebo vyšetrenie MRI.

Ak testy ukážu, že máte stukovatenú pečeň, možno budete potrebovať ďalšie testy, aby ste sa ďalej pozreli na vaše zdravie.

V závislosti od výsledkov testov vám lekár môže navrhnúť návštevu špecialistu (gastroenterológa). V závažných prípadoch môže odborník zorganizovať biopsiu vašej pečene na potvrdenie diagnózy a posúdenie závažnosti ochorenia.

Aké sú komplikácie tukového ochorenia pečene?

U mnohých ľudí stukovatenie pečene samo o sebe nespôsobuje príliš veľa problémov. U niektorých ľudí sa však stukovatená pečeň zapáli, čo spôsobí vážnejší stav nazývaný nealkoholická steatohepatitída alebo NASH. Prebiehajúci zápal môže zjazviť pečeň, čo môže viesť k cirhóze. U niekoľkých ľudí, ktorí dostanú cirhózu pečene, sa vyvinie rakovina pečene . Niektorí ľudia, u ktorých sa rozvinie ťažká cirhóza pečene, potrebujú transplantáciu pečene. Ľudia so stukovatenou pečeňou majú zvýšené riziko srdcového infarktu a mozgovej príhody.

Stravovacie návyky pri steatóze

Na liečbu stukovatenia pečene sú nevyhnutné zmeny stavovania a úpravy životného štýlu, ktoré podporujú stratu tuku a zmierňujú zápal. Prvým krokom pri stravovaní je voľba výživných potravín. Kontrola veľkosti porcií a zapájanie fyzickej aktivity do svojho denného režimu.

Ochorenie stukovatenia pečene má často za základnú príčinu obezitu, lekári odporúčajú znížiť hmotnosť o 3-5% svojej telesnej hmotnosti, ak majú ľudia nadváhu alebo obezitu.

Ako stravovací vzorec je stredomorská diéta.
Do jedálnička je dôležité zaradiť konzumáciu ovocia, zeleniny, celozrnné výrobky, orechy, strukoviny, avokádo, olivový olej. Odporúčajú sa aj ryby a morské plody, ktoré sú zdrojom OMEGA mastných kyselín.

Ľudia so steatózou majú často inzulínovú rezistenciu, čo znamená že telo produkuje inzulín ale nedokáže ho dobre využiť. Glukóza sa hromadí v krvi a pečeň ju premieňa na tuk. Niektoré tuky v strave môžu pomôcť telu lepšie využívať inzulín a to tak, že bunky môžu prijímať glukózu a pečeň nebude potrebovať vytvárať a ukladať tuk.

Stredomorská strava je vhodná pre ľudí s nealkoholickým stukovatením pečene, spája sa so zníženým rizikom srdcových chorôb a tiež sa preukázalo, že znižuje krvný tlak a zlý LDL cholesterol. Antioxidanty – pri steatóze sa bunky poškodia a teda živiny sa nerozložia správne a aj to môže viesť k hromadeniu tuku v pečeni.

Preto sú vhodné antioxidanty:

  • Surový cesnak
  • Ovocie, hlavne bobule
  • Vitamín E, ktorý sa nachádza v slnečnicových semienkach, mandliach v olivovom alebo repkovom oleji
  • Selén
  • Berberín

Čomu sa vyhnúť

Nasýteným tukom – tie vedú k väčšiemu ukladaniu tukov v pečeni.

  • Plnotučné syry
  • Plnotučné jogurty
  • Červené mäso
  • Pečivo
  • Vyprážané jedlá
  • Sladkosti, a iné potraviny (napr. džúsy) s pridanými cukrami s vysokým obsahom fruktózy
  • Alkohol

Cholesterol

Cholesterol je voskovitá látka, lipid. Nie je to vo svojej podstate „zlé“. Telo ho potrebuje na stavbu buniek a tvorbu vitamínov a iných hormónov. Ale príliš veľa cholesterolu môže predstavovať problém. Cholesterol pochádza z dvoch zdrojov. Pečeň vytvára všetok cholesterol, ktorý človek potrebuje a zvyšok cholesterolu v tele pochádza zo zvierat. Napríklad mäso, hydina a mliečne výrobky obsahujú cholesterol z potravy.

Tie isté potraviny majú vysoký obsah nasýtených a trans-tukov. Tieto tuky spôsobujú, že pečeň produkuje viac cholesterolu, ako by inak produkovala. Pre niektorých ľudí táto zvýšená produkcia znamená, že prejdú z normálnej hladiny cholesterolu na hladinu, ktorá je nezdravá. Niektoré tropické oleje, napríklad – palmový olej, olej z palmových jadier a kokosový olej – obsahujú nasýtené tuky, ktoré môžu zvyšovať zlý cholesterol. Tieto oleje sa často nachádzajú v pečive.

V krvi cirkuluje aj ďalší lipid rozpustný v tukoch a nazýva sa triglycerid. Keď je cholesterol a triglyceridy zvýšené v krvi, diagnostikuje sa hyperlipidémia, čo je stav, ktorý môže ovplyvniť zdravie srdcia. Hyperlipidémia môže viesť k škodlivému nahromadeniu plaku v tepnách, čo môže spôsobiť infarkt alebo mŕtvicu. Cholesterol cirkuluje v krvi. So zvyšujúcim sa množstvom cholesterolu v krvi sa zvyšuje aj riziko pre zdravie. Vysoký cholesterol prispieva k vyššiemu riziku kardiovaskulárnych ochorení, ako sú srdcové choroby a mŕtvica. Preto je dôležité nechať si vyšetriť cholesterol, aby ste vedeli, aké sú jeho hladiny.

Typy cholesterolu

  • LDL cholesterol, ktorý je zlý
  • HDL, ktorý je dobrý 

Príliš veľa zlého druhu alebo málo dobrého druhu zvyšuje riziko, že sa cholesterol bude pomaly hromadiť vo vnútorných stenách tepien, ktoré vyživujú srdce a mozog.
Cholesterol sa môže spájať s inými látkami a vytvárať hustú, tvrdú usadeninu na vnútornej strane tepien. To môže zúžiť tepny a urobiť ich menej flexibilnými – stav známy ako ateroskleróza . Ak sa vytvorí krvná zrazenina a zablokuje jednu z týchto zúžených tepien, môže dôjsť k infarktu alebo mŕtvici .

Ak máte zvýšený cholesterol je dôležité zmeniť svoju stravu a životný štýl a pravidelne ho kontrolovať.
Vysoký cholesterol je jedným z hlavných kontrolovateľných rizikových faktorov koronárnych srdcových chorôb, srdcového infarktu a mŕtvice. Ak máte iné rizikové faktory, ako je fajčenie, vysoký krvný tlak vaše riziko sa ešte zvyšuje.

Ateroskleróza

Ateroskleróza je postupné hromadenie plaku v stenách tepien. Tepny sú krvné cievy, ktoré prenášajú krv bohatú na kyslík do orgánov a tkanív v celom tele. Plak (ateróm) je lepkavá látka z tuku, cholesterolu, vápnika ale aj iných látok. Ako sa hromadí plak, stena tepny je hrubšia a tvrdšia. Takto vzniká kôrnatenie tepien. V počiatočných štádiách je to tichý proces a príznaky si nemusíte ani všimnúť.

Ale ako plak rastie, otvor (lúmen) vašej tepny sa zužuje a ponecháva menej priestoru na prietok krvi, To znamená, že do vašich orgánov a tkanív sa dostane menej krvi. Navyše konštantná sila prietoku môže viesť k erózii alebo prasknutiu plaku, čo spôsobí tvorbu krvnej zrazeniny.

Zúžená tepna je ako diaľnica zúžená do jedného pruhu. Krvná zrazenina je ako barikáda uprostred cesty. Blokuje prietok krvi do určitých orgánov alebo tkanív, ktoré tepna normálne vyživuje. Riziko aterosklerózy sa dá znížiť alebo spomaliť jej progresiu zmenou životného štýlu.

Skvelé recepty vhodné pre
pacientov so stukovatenou pečeňou
a prebiehajúcou aterosklerozou

Chia puding

Ingrediencie (3 porcie): 250g tvaroh nízkotučný, 250ml mlieko, 300g ovocie, 2PL chia, med, 30g vločiek.

Postup prípravy: Ingrediencie zmiešajte, pridajte ovocie a chia. Necháme stuhnúť v chladničke najlepšie cez noc.

Lososové cestoviny

Ingrediencie (1 porcia): Filet lososa cca 150g, 50g kyslá smotana, 200g mrazená zelenina, cestoviny 70g SS, soľ, cesnak, chilli, čierne korenie.

Postup prípravy: Lososa tepelne upravíme na hlbokej panvici, pridáme rozmrazenú alebo čerstvú zeleninu a osmažíme, počas smaženia lososa varechou rozdrvíme na menšie kúsky. Pridáme do panvice uvarenú cestovinu a kyslú smotanu, a ešte troška orestujeme.

Karfiolové (brokolicové) halušky so zemiakom

Ingrediencie (2 porcie): Karfiol 400g, bryndza 125g, kyslá smotana 150ml, slaninka, jarná cibuľka, zemiak.

Postup prípravy: Karfiol natrháme na malé ružičky, uvaríme. Poriadne scediť. Zemiaky nakrájame na malé kocky a uvaríme. Zmiešame zemiak s karfiolom a s bryndzou a smotanou ako halušky. Na vrch posypeme cibuľku a trocha opraženej slaniny.

Ryžový šalát s tofu a syrom

Ingrediencie (2 porcie): Tofu (napr. údené) 180-200g, ryža 100g ss, vajcia na tvrdo 2x (alebo ako praženica), mrkva 2x, uhorka.

Postup prípravy: Uhorku a mrkvu nakrá- jame na malé kocky, pridáme k uvarenej ryži, tiež pridáme nakrajané tofu (nemusí byt ani tepelne upravené) a vajcia (na tvr- do alebo ako praženicu).

Cuketová polievka

Ingrediencie (4 porcie): Cuketa (3x), batát (jeden veľký alebo dva menšie), cibuľa, karí korenie, soľ, kyslá smotana.

Postup prípravy: Cuketu a zemiak, tiež cibuľu nakrájame a dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Posypeme karí korením, posolíme, pokvapkáme olivovým olejom. Pečieme asi 40 minút na cca 180 °C (sledujeme). Ked’ je zelenina upecená do mäkka, dáme ju do vyššieho hrnca a zalejeme vriacou vodou (môžeme pridať kocku bujónu bez glutamánu). Rozmixujeme. Pridáme balenie kyslej smotany (12- 16% tuk) a znovu rozmixujeme. Podávame s arabským chlebom.

Fritata s tofu a paradajkami

Ingrediencie (4 porcie): 6x vajcia, 180g tofu, cuketa, 120g mozarella, 80g múka, paradajky, soľ, korenie.

Postup prípravy: V miske si rozmiešame vajíčka so soľou, korením, mozzarelou a múkou. Pridáme najemno nastrúhanú cuketu, nadrobno nakrájané tofu, poriadne premiešame a cesto vylejeme do formy vystlanej papierom na pečenie (s rozmermi zhruba 25 x 25 cm).
Na vrch poukladáme paradajky nakrájané na tenké plátky a frittatu pečieme 40-50 minút pri 190 °C do zlatista.

Bryndzová nátierka

Ingrediencie (2 porcie): 120g bryndze, skyr, horčica, nadrobno posekaná jarná cibuľka, vajce uvarené natvrdo, soľ.

Postup prípravy: Do mixéra vložíme
bryndzu, zmäknuté maslo, horčicu a zmixujeme. Potom pridáme nadrobno posekanú cibuľu a nadrobno posekané vajce a premiešame.

Polievka z maslovej tekvice a červenej šošovice

Ingrediencie (3-4 porcie): Maslová tekvica 300g, červená šošovica 120g, mrkva 2ks, kokosové mlieko v plechovke 200- 250 ml (OM), karí korenie, maslo, cesnak, bujón.

Postup prípravy: Na masle orestujeme očistenú mrkvu, tekvicu a cesnak, po- sypeme karí korením, zalejeme vodou, pridáme šošovicu a bujón a varíme. Následne zmixujeme. Pridáme malú plechovku kokosového mlieka, dochutíme soľou.

Kuracie plátky

Ingrediencie: Kuracie plátky (rezne), mrkva, tvrdý syr, cesnak, kyslá smotana, bylinky podľa chute.

Postup prípravy: Mäso nakrájame na tenké plátky. Pripravíme zmes: mrkvu postrúhame, zmiešame s kyslou smotanou, strúhaným syrom a cesnakom alebo bylinkami. Mäso premiešame s touto zmesou a spolu zapekáme v mise na pečenie. Podávame so zeleninovým šalátom.

Cuketovo-bryndzové cestoviny

Ingrediencie: Cestoviny 150g SS, cuketa, kukurica, bryndza.

Postup prípravy: Cuketu opečieme na panvici, cestoviny uvaríme, zmiešame všetko spolu (bryndzu nemusíme ohrievat’).

Pečená omeleta
Ingrediencie (1 porcia): 2 vajcia, 1 PL cottage cheese, tuniak 60g, paprika. Postup prípravy: Zeleninu pokrájame na kocky. Ingrediencie zmiešame spolu a pečieme na papieri na pečenie.
Harira – polievka z cíceru a červenej šošovice

Ingrediencie: 2-3 menšie hrste šošovice červenej, 400g paradajky v konzerve, alebo čerstvé, 200g uvarený cícer (alebo konzerva), 1 polievková lyžica olivový olej, zeleninový vývar alebo voda, 1ks červená cibuľa, podľa chuti čili paprička, cesnak, soľ.

Postup prípravy: Jogurt biely alebo kyslá smotana – do taniera na servírovanie 1PL. Cibuľu opražíme na tuku, pridáme šošovicu, zalejeme trochu vody a počkáme, kým sa šošovica uvarí, potom pridáme cícer a paradajky, povaríme, ochutíme cesnakom, soľou, pridáme čili podľa chute a zmixujeme.

Cviklové krupoto

Ingrediencie (2 porcie): 100g krúpy, voda, 400g cvikla, cibuľa, cesnak, maslo, Lučina a skyr.

Postup prípravy: Cviklu postrúhame alebo pokrájame na drobné kúsky. Cibuľu osmažíme na masle alebo oleji, pridáme umyté krúpy, zalejeme vodou a varíme, kým sa voda nevyparí. Následne pridáme postrúhanú cviklu, cesnak, skyr s Lučinou.

Tvarohová pena

Ingrediencie (2 porcie): 250g nízko- tučného tvarohu, 100ml mlieko, 20g med, 50g hrozienok, 2 banány.

Postup prípravy: Banány popučíme vo väčšej miske vidličkou, zmiešame ich s medom a postupne pridáme všetky os- tatné suroviny.

Bielkovinová pizza

Ingrediencie (1 porcia): cesto: 100g jemného tvarohu, 30g múka, 1 vajce, soľ, korenie. Obloha: kečup, šunka, bazalka, mozzarella, kukurica.

Postup prípravy: Zmiešame ingrediencie na cesto, cesto rozotrieme na plech vyst- laný papierom na pečenie.
Pečieme zhruba 5-10 minút pri 200 °C. Upečené cesto obložíme podľa vlastnej chuti a fantázie a dopečenie na cca 10 minút.

Produkty s Berberínom kupujte TU!